stavrakisofia@gmail.com
22310 67757

Single Blog Title

This is a single blog caption

STALKING-ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Πόσοι άνθρωποι περπατώντας μόνοι τους αργά τη νύχτα δεν έχουν νιώσει στραμμένο πάνω τους ένα αδιάκριτο και επίμονο βλέμμα σαν κάποιος να τους παρακολουθεί? Πόσοι δεν έχουν λάβει κατ’ επανάληψη ανώνυμα τηλεφωνήματα με σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου ή εκβιαστικού τύπου σχόλια? Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί είτε από πρώην σύντροφο είτε από κάποιον άγνωστο με τη μορφή στενής παρακολούθησης . Πρόκειται για την έννοια του STALKING.

Το stalking αποτελεί μια διαφορετική μορφή παρενόχλησης με τις ίδιες και πιθανόν , σε πολλές περιπτώσεις, χειρότερες επιπτώσεις στην ψυχολογία των θυμάτων.  Αποτελείται από πράξεις που παρεισφρύουν στην ιδιωτική ζωή ενός ατόμου και οι οποίες αυξάνονται σε ένταση με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να οδηγήσουν σε σωματική βία. Συχνά δεν είναι μόνο το κύριο θύμα που καταδιώκεται, αλλά και οι στενοί του φίλοι και η οικογένεια. Η στενή παρακολούθηση του θύματος συνοδευόμενη από τις ψευδαισθήσεις του δράστη ότι το θύμα είναι ερωτευμένο μαζί του μπορούν να έχουν τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο στο θύμα αλλά και στην ίδια την κοινωνία καθώς δημιουργείται μια κοινωνία του φόβου. Επιπλέον, η ανωνυμία του διαδικτύου ενισχύει τέτοιου είδους συμπεριφορές και αναδεικνύει την ψυχοπαθολογία του δράστη. Είναι αφανής βία, η οποία παραβιάζει τις πρόνοιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν την απόλαυση της ιδιωτικής ζωής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε φόνο.
Aφορά κατ’ εξακολούθηση παράνομες ενέργειες εις βάρος ενός ατόμου, σε διάφορες μορφές, οι οποίες από μόνες τους δύναται να συνιστούν ή να μην συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις. Οι εν λόγω ενέργειες εισχωρούν στη ζωή των θυμάτων, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, το οποίο κατοχυρώνεται δυνάμει του Άρθρου 15 του Συντάγματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντασης τού πώς βιώνεται η παρενοχλητική παρακολούθηση από ένα θύμα, είναι η παρομοίωσή της με καθημερινό βιασμό της ψυχολογίας και της αξιοπρέπειάς του.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που διεξήχθη στην Ε.Ε. αναφορικά με το θέμα, 11% (έντεκα τοις εκατό) των γυναικών στην Κύπρο, βίωσαν παρενοχλητική παρακολούθηση, οποιασδήποτε μορφής, με τα θύματα να ξεκινούν από την ηλικία των 12 ετών, ποσοστό που υποδεικνύει, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε., την αυξανόμενη τάση στην κοινωνία μας.Τι άνθρωποι είναι όμως αυτοί που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές? Είναι εγκληματίες ή ψυχικά διαταραγμένες προσωπικότητες που χρήζουν βοήθειας? Τι προβλέπει η δικαιοσύνη για τέτοιου είδους εγκλήματα στην Ελλάδα?

Συμπεριφορές παρενοχλητικής παρακολούθησης και Stalking

1) Επικοινωνία: Με το θύμα μέσω τηλεφώνου ή σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών μηνυμάτων, email και χρήση διαδικτύου.

2) Εισβολή (με φυσική παρουσία) στην ζωή ενός προσώπου: Παρακολούθηση, επιτήρηση, άμεση προσέγγιση, διάρρηξη οικίας, παρακολούθηση στο χώρο εργασίας, προσέγγιση συγγενών και φίλων.

 3) Πλαστοπροσωπία: Πράξεις που τέλεσε ο δράστης στο όνομα του θύματος, όπως ακύρωση υπηρεσιών, παραγγελία αγαθών, υποβολή παραίτησης από την εργασία ή αποστολή κακόβουλων επιστολών ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (emails) σε άλλους.

 4) Χρήση πληρεξουσίων: Η στρατολόγηση άλλων για να παρενοχλούν το θύμα, για παράδειγμα μέσω ψευδών κατηγοριών στην αστυνομία και επαγγελματικούς φορείς ή πλαστών νομικών ενεργειών, ή με το να στρατολογούν άλλους για να συμμετάσχουν ως αναπληρωτές στις δραστηριότητες του Stalking.

 5) Καμπάνιες δυσφήμησης: Διάδοση ψευδών και κακόβουλων κατηγοριών ή κουτσομπολιών, μέσω της χρήσης αφισών, φυλλαδίων, διαφημίσεων, και όλο και περισσότερο, η δημοσίευση του υλικού στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα (Twitter & Facebook) με δηλητηριώδη ή ντροπιαστικό περιεχόμενο (σεξουαλικές φωτογραφίες).

Τρόποι αντιμετώπισης

1) Δεν διαγράφεται κανένα παρενοχλητικό μήνυμα

2) Μηνυτήρια αναφορά ή εγκληση ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής για έργω εξύβριση, απειλή, παράνομη βία κλπ με ατυτόχρονη αίτηση για άρση απορρήτου, όταν πρόκειται για τηλεφωνική παρενόχληση

3) Ασφαλιστικά μέτρα

4) Αγωγή αποζημιώσεως για προσβολή προσωπικότητας

Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα Social media καθόσον είναι ο πλέον εύκολος τρόπος για την κρυφή παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή και διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Leave a Reply